Кризата с пандемията винаги има рискове да се задълбочи поради разностранните

...
Кризата с пандемията винаги има рискове да се задълбочи поради разностранните
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Трябва да се разработи ясна стратегия по отношение на мерките

„ Кризата с пандемията постоянно има опасности да се задълбочи  заради разностранните решения досега на държавното управление и Щаба да се отваря и затваря непрестанно “, сподели пред БНР Аркади Шарков, специалист по стопанска система на опазването на здравето, част от ЕКИП.
" Т рябва да се създаде ясна тактика във връзка с ограниченията , която да е ясна и забележима и за лекарите, и за бизнеса. Зщото и в този момент сме в патова обстановка, следизборна, в която, в случай че се вкарат нови ограничения, отново да има неодобрение. Така че работата на Борисов до края става все по-сложна . Затова допускам, че в случай че се постановат нови ограничения, те ще бъдат предложени от НОЩ. Очаквам връщане на част от противоепидемичните ограничения идващите месеци, сподели Аракади Шарков.

" Здравето е надпартийно и тази система би трябвало да бъде ръководена технократски , а не с политически решения, които доведоха до застоялост в системата последните 21 години. Политическите решения постоянно са вредили на системата, а опитът за баланс последната година докара до отрицателно повишаване на случаите на инфектираните хора и неяснотите измежду тях - какво следва “, разяснява още в „ Преди всички “ здравният специалист.



" Новите играчи в този момент в политиката вкарват по-популистки тези в стратегиите си за опазването на здравето, като да вземем за пример унищожаване на комерсиалните сдружения, което е действително неверна политика. Или като възбрана на доплащането, което е също неверна политика .

Връщайки се към д ългосрочното ръководство на опазването на здравето, една от положителните точки беше въвеждането на непринудено в допълнение здравно обезпечаване , за действително изсветляване на доплащанията, също и достъп през НЗОК до лекарствени лечения с по-голям % реимбурсация, а що се отнася до нов здравен модел – това остана на назад във времето в тези условия ", разяснява още Шарков.

По думите му към този момент е по-скоро невероятно обединяване на здравните политики на другите партии. Във  всяка една от тях има нещо свястно, по тази причина след сформирането на някакъв кабинет те би трябвало да предадат своите здравни стратегии на съсловието и специалистите, които да опишат главните цели.

Още по тематиката - в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР